Baklava wird so weit ich weiß in Azarbeidjan, in der Türkei, im gesamten nahen Osten zubereitet, ist in vielen Ländern sogar als nationales Gebäck bekannt. So ist auch in Usbekistan, eher in Taschkent.
Baklava wird so weit ich weiß in Azarbeidjan, in der Türkei, im gesamten nahen Osten zubereitet, ist in vielen Ländern sogar als nationales Gebäck bekannt. So ist auch in Usbekistan, eher in Taschkent.
Pahlava, bu pishiriq ko’pchilikka ma’lum. Ayniqsa poytahtda yashovchilarga! Men yoshligimda Samarqandda hech nam bunaqa pishiriqni ko’rgan emasman. Lekin hozirgi kunda butun O’zbekiston bo’yicha bu pishiriqni sotib olsangiz bo’ladi.
Menga yoqqan tarafi, juda ko’p yong’oqli bo’lgani uchun. Eganing sari eging kelaveradi. Retseptga sal ko’proq vaqt ajratish kerak, lekin ohorida pishaymon qilmaysiz.
Zutaten/Masalliqlar:
- 150 gr Schmand/ Qaymoq
- 100 ml Milch/Sut
- 50 gr Butter/Saryog’
- 1 Ei/Tuhum
- ca. 300 Gr Mehl oder nach Bedarf/Tahminan 300 gr Un, yoki hamirga etganicha
- frische Hefe, ich habe die hälfte genommen/Yangi droj, men 4,5 grammcha ishlatdim
- 1 EL Zucker/1 o-q shakar
- 1 TL Salz /1 ch-q tuz
- 1 Pckg Vanillinzucker/1 pochka vanilin
Zutaten/Masalliqlar
- 4 Eier /Tuhum
- 150 gr Nüsse/Yong’oq
- 150 gr Rosinen/Mayiz
- 80 gr Puder Zucker / Shakar pudrasi
- 1 TL Zimt / 1 ch-q koritcha
- 100 gr Butter für den Teig / Saryog’, hamir ustiga
Wir benötigen noch / Yana kerakli masalliqlar:
- 1 Eigelb/Tuhum sarig’i
- 100 ml Wasser/Suv
- 3 EL Honig/3 o-q asal
- Wallnüsse zum dekorieren/Bezash uchun yong’oqlar
Deutsch
1) Milch erwärmen und Hefe dazu geben
2) In einer separaten Schüssel Schamand, Ei, Vanillinzucker und Salz zufügen
3) Erwärmte Milch zu geben
4) Am Ende Butter schmelzen und dazu geben
O’zbekcha
1) Sut isitiladi va unga droj solinadi
2) Boshqa idishda qaymoq, tuhum, vanilin va shakar aralashtiriladi
3) Aralashmaga isitilgan sut solinadi
4) Ohirida saryog’ eritiladi va aralashmaga qo’shiladi
5) Mehl sieben
6) Einen Teig durchkneten und bei Wärme ca. 30-40 Minuten lang stehen lassen
7) Danach den Teig auf 3 gleiche Teile aufteilen
8) Ca. 2 cm dick auswalzen
5) Un elanadi
6) Hamir qoriladi va 30-40 daqiqaga issiq joyga qo’yiladi
7) Hamir sal oshadi, uni olib 3 ta bo’lakka bo’ling
8) 2 cm qalinlikda katta qilib yoyoladi
9) Eiweiß mit Puderzucker schlagen
10) Die Wallnüsse mit dem Nudelholz grob zerdrücken
11) Wallnüsse, Rosinen mit Eiweiß zusammen mischen
9) Tuhum oqi shakar pudrasi bilan birgalikda ko’pirtiriladi
10) Yong’oqlar hamir yoygichda eziladi (maydalinib ketmasin)
11) Yong’oq va magiz tuhum oqiga qo’shiladi
12) Ein quadratische Tiefspringform benötigen wir (Ich habe ein Kuchentransporter geommen), darauf ein ausgewalzene Teig drauf machen und mit Butter bepinseln
13) Die hälfte von der Füllung verteilen
14) 2. Teig drauf zudecken
15) Den Rest Füllung verteilen und mit der 3. Teig zudecken
16) Seiten zudrücken und den Rand abschneiden
17) Mit Eigelb bepinseln und schneiden
18) Geschmolzene Butter auf dem Baklava giessen
19) Walnüsse verteilen und in 200 °C 15-25 Minuten lang goldbraun backen
20) 100 ml Wasser mit 3 EL Honig kurz aufkochen und über die Baklava giessen, ca 1-2 Std. abkühlen lassen.
12) Bizga katta to’rtburchak qolip kerak bo’ladi (Men tortni tashish idishini ishlatdim). Uning ichiga katta yoyilgan hamir solinadi va saryog’ surib chiqiladi
13) Ichiga solinadigan nachinkaning 2 dan bir qisimini hamir ustiga solamiz va yoyib chiqamiz
14) Ikkinchi hamir ustiga yoyiladi
15) Qolgan nachinka solinib chiqiqladi va uchunchi hamir bilan usti bekitiladi
16) Yonlari bosolib bekitiladi va ortiqcha hamir kesib olinib tashlanadi
17) Tuhum sarig’i suriladi va hohlagan shaklda kesilib chiqiladi
18) 100 gr Saryog’ eritiladi va pahlava ustidan quyib chiqiladi
19) Yong’oqlar bilan bezaladi va 200 °Cda 15-25 daqiqa pishiriladi
20) 100 ml suv va 3 o-q asal ozgina qaynatiladi va pahlava pishib chiqqandan keyin ustida quyuladi.